Vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
2
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
3
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
4
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
5
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
6
Svoz velkoobjemového odpadu 6. 4.
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
7
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
8
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
9
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
10
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
11
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
12
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
13
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
Odečty vodoměrů 13. 4. 24
14
Ukliďme Čepí (1.-14.4.)
Dětské rybářské závody 14. 4.
15 16 17
Zápis ZŠ 17.-18.4.2024
18
Zápis ZŠ 17.-18.4.2024
19
Štědroň a Hrušková v Čepí 19.4.
20
TFA nejen pro hasiče 20.4.
Žebra a kolena 20. 4.
21
22 23 24
KONZULTACE ohl. DOTACÍ 24. 4. od 18:00
25 26
Country bál 26. 4.
27 28
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > O Čepí > Fotogalerie > Fotogalerie_2 > Posvícení 2006 > Soutěž o nejlepší tradiční posvícenský recept

Soutěž o nejlepší tradiční posvícenský recept

V soutěži o nejlepší tradiční posvícenský recept (o láhev rumu do posvícenského cukroví) se utkalo celkem pět receptů od našich občanů.
Čtyři recepty byly sladké:

  • posvícenské koláčky,
  • rumové řezy,
  • babiččin borůvkový koláč,
  • posvícenské hřbety

a jeden recept byl slaný:

  • čepský posvícenský toč.


Hodnotitelská komise měla těžký úkol a nakonec se rozhodla udělit dvě hlavní ceny a to panu Jaroslavu Kovalčukovi za jeho čepský posvícenský toč a manželům Škopkovým za jejich posvícenské hřbety.
Výhercům budou láhve rumu (do posvícenského cukroví) předány při posvícenské zábavě dne 26.srpna 2006 v obecním hostinci. Výhercům blahopřejeme a jejich recepty zveřejňujeme.

Posvícenské hřbety

Piškot: 6 vajec, stejná váha cukru, stejná váha polohrubé mouky, 6 lžic vody - ušlehat.

Vychladlý a upečený piškot nakrájíme na kostky. Do hřbetu dáme igelit. Piškot postupně skládáme do hřbetu a zaléváme krémem.

Krém: 45 dkg másla (hery), 18 dkg cukru, 1 žloutek - třít. Přidáme 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 1/4 l vřelého mléka.

Když piškot poskládáme a prolijeme krémem, zatížíme a necháme přes noc v lednici. Po ztuhnutí vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Libovolně zdobíme (třeba strouhanými ořechy).

 

Čepský posvícenský toč

Suroviny:
1 kg syrových brambor, 1/2 l mléka, 6 lžic škvarků, 6 lžic nadrobno nakrájeného uzeného, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, 6 lžic strouhanky, sůl, pepř, drcený kmín, 1 kg zelí.

Brambory opláchneme, okrájíme, nastrouháme, na kaši, přebytečnou vodu slijeme. Dále brambory spaříme horkým mlékem, přidáme škvarky, uzené, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl, kmín a strouhanku. Vše promícháme v těsto. Je-li řídké, přidáme lžíci mouky. Nízký plech vymažeme sádlem, vlijeme těsto a urovnáme na sílu jednoho centimetru. Pečeme v prudce rozpálené troubě asi 25 minut.
Zelí nakrájíme na drobno, vaříme, a na závěr zahustíme na jemno strouhaným syrovým bramborem. Natřeme jím placku a stočíme v závin.
Vynikající teplé i studené. K tomu kávu, meltu, pivo