Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
25 26 27 28
Svoz popelnic 28. 9.
29
Svoz popelnic 28. 9.
30 1
Sběrný dvůr Dražkovice i pro Čepáky (od 1. 10.)
2
Odstávka 2. 10. ČEZ
2. 10. Pošta uzavřena
3 4
Pošta 4. 10.
5 6
Harmonika v Čepí 6. 10.
7
Školení AED - Čepí 7. 10. (9:00-10:30)
Oběd v Čepí 7. 10. 2023
8
9 10
Odstávka elektřiny 10. 10.
Pošta 10. 10. ZAVŘENO
11
Pošta 11. 10. (12:30 - 14:00)
12 13 14
Odečty vodoměrů 14. 10.
15
16 17 18 19 20 21
Zájezd LIBEREC
22
23 24 25
Pošta 25. 10. 2023 - 27. 10. 2023
26 27 28 29
30 31
Halloween v MŠ 31. 10.
1
Dětská skupinka
2
Sbírka pro DIAKONII
3
Zámek plný knih 3. 11. 2023
4 5
Drobečková navigace

Úvod > O Čepí > Fotogalerie > Fotogalerie_2 > Posvícení 2006 > Soutěž o nejlepší tradiční posvícenský recept

Soutěž o nejlepší tradiční posvícenský recept

V soutěži o nejlepší tradiční posvícenský recept (o láhev rumu do posvícenského cukroví) se utkalo celkem pět receptů od našich občanů.
Čtyři recepty byly sladké:

  • posvícenské koláčky,
  • rumové řezy,
  • babiččin borůvkový koláč,
  • posvícenské hřbety

a jeden recept byl slaný:

  • čepský posvícenský toč.


Hodnotitelská komise měla těžký úkol a nakonec se rozhodla udělit dvě hlavní ceny a to panu Jaroslavu Kovalčukovi za jeho čepský posvícenský toč a manželům Škopkovým za jejich posvícenské hřbety.
Výhercům budou láhve rumu (do posvícenského cukroví) předány při posvícenské zábavě dne 26.srpna 2006 v obecním hostinci. Výhercům blahopřejeme a jejich recepty zveřejňujeme.

Posvícenské hřbety

Piškot: 6 vajec, stejná váha cukru, stejná váha polohrubé mouky, 6 lžic vody - ušlehat.

Vychladlý a upečený piškot nakrájíme na kostky. Do hřbetu dáme igelit. Piškot postupně skládáme do hřbetu a zaléváme krémem.

Krém: 45 dkg másla (hery), 18 dkg cukru, 1 žloutek - třít. Přidáme 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 1/4 l vřelého mléka.

Když piškot poskládáme a prolijeme krémem, zatížíme a necháme přes noc v lednici. Po ztuhnutí vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Libovolně zdobíme (třeba strouhanými ořechy).

 

Čepský posvícenský toč

Suroviny:
1 kg syrových brambor, 1/2 l mléka, 6 lžic škvarků, 6 lžic nadrobno nakrájeného uzeného, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, 6 lžic strouhanky, sůl, pepř, drcený kmín, 1 kg zelí.

Brambory opláchneme, okrájíme, nastrouháme, na kaši, přebytečnou vodu slijeme. Dále brambory spaříme horkým mlékem, přidáme škvarky, uzené, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl, kmín a strouhanku. Vše promícháme v těsto. Je-li řídké, přidáme lžíci mouky. Nízký plech vymažeme sádlem, vlijeme těsto a urovnáme na sílu jednoho centimetru. Pečeme v prudce rozpálené troubě asi 25 minut.
Zelí nakrájíme na drobno, vaříme, a na závěr zahustíme na jemno strouhaným syrovým bramborem. Natřeme jím placku a stočíme v závin.
Vynikající teplé i studené. K tomu kávu, meltu, pivo