Vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
SILVESTR v Čepí
PF 2024
2
PF 2024
3
PF 2024
4
PF 2024
5
PF 2024
6
PF 2024
Novoroční koncert v Jezbořicích 6. 1.
Úklidové vozidlo v Čepí 6. 1.
Tříkrálová sbírka 6. 1. 2024
7
PF 2024
Bruslení 7.1.(12:00 - 14:00)
8 9 10 11 12
Novoroční koncert v Čepí 12. 1. 2024
13 14
VVH SDH Čepí 14. 1. 2024
15 16 17
LEDOVKA pozor
18
LEDOVKA pozor
19
LEDOVKA pozor
20
Dobytí severního pólu 20. 1. Čepí
Odečty vodoměrů 20. 1.
LEDOVKA pozor
21
Bruslení 21. 1. 2024
LEDOVKA pozor
22 23 24 25 26 27 28
29 30
POŠTA ZAVŘENO 30. 1.
31
Pošta 31. 1. (14:00-17:00)
1 2 3
Masopust ve Starém Mateřově 3. 2. 24
4
Drobečková navigace

Úvod > O Čepí > Fotogalerie > Fotogalerie_2 > Posvícení 2006 > Soutěž o nejlepší tradiční posvícenský recept

Soutěž o nejlepší tradiční posvícenský recept

V soutěži o nejlepší tradiční posvícenský recept (o láhev rumu do posvícenského cukroví) se utkalo celkem pět receptů od našich občanů.
Čtyři recepty byly sladké:

  • posvícenské koláčky,
  • rumové řezy,
  • babiččin borůvkový koláč,
  • posvícenské hřbety

a jeden recept byl slaný:

  • čepský posvícenský toč.


Hodnotitelská komise měla těžký úkol a nakonec se rozhodla udělit dvě hlavní ceny a to panu Jaroslavu Kovalčukovi za jeho čepský posvícenský toč a manželům Škopkovým za jejich posvícenské hřbety.
Výhercům budou láhve rumu (do posvícenského cukroví) předány při posvícenské zábavě dne 26.srpna 2006 v obecním hostinci. Výhercům blahopřejeme a jejich recepty zveřejňujeme.

Posvícenské hřbety

Piškot: 6 vajec, stejná váha cukru, stejná váha polohrubé mouky, 6 lžic vody - ušlehat.

Vychladlý a upečený piškot nakrájíme na kostky. Do hřbetu dáme igelit. Piškot postupně skládáme do hřbetu a zaléváme krémem.

Krém: 45 dkg másla (hery), 18 dkg cukru, 1 žloutek - třít. Přidáme 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 1/4 l vřelého mléka.

Když piškot poskládáme a prolijeme krémem, zatížíme a necháme přes noc v lednici. Po ztuhnutí vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Libovolně zdobíme (třeba strouhanými ořechy).

 

Čepský posvícenský toč

Suroviny:
1 kg syrových brambor, 1/2 l mléka, 6 lžic škvarků, 6 lžic nadrobno nakrájeného uzeného, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, 6 lžic strouhanky, sůl, pepř, drcený kmín, 1 kg zelí.

Brambory opláchneme, okrájíme, nastrouháme, na kaši, přebytečnou vodu slijeme. Dále brambory spaříme horkým mlékem, přidáme škvarky, uzené, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl, kmín a strouhanku. Vše promícháme v těsto. Je-li řídké, přidáme lžíci mouky. Nízký plech vymažeme sádlem, vlijeme těsto a urovnáme na sílu jednoho centimetru. Pečeme v prudce rozpálené troubě asi 25 minut.
Zelí nakrájíme na drobno, vaříme, a na závěr zahustíme na jemno strouhaným syrovým bramborem. Natřeme jím placku a stočíme v závin.
Vynikající teplé i studené. K tomu kávu, meltu, pivo